16 Οκτωβρίου 2017

Ισραηλινοί: "Θα αντιμετωπίσουμε το Ιράν και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ"

Επιθετική δήλωση του υπουργού Άμυνας

Το Ισραήλ διαθέτει όλα τα μέσα να αντιμετωπίσει το Ιράν χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πιστεύει ότι η Τεχεράνη αντιπροσωπεύει...
... έναν πραγματικό κίνδυνο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

«Πάντα γνωρίζαμε πώς να τα καταφέρνουμε μόνοι μας, το κράτος μας είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να τα βγάζει πέρα από μόνο του. Έχουμε πολλά σημαντικά μέσα, διαθέτουμε έναν εξαιρετικό αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, (Γκάντι Έιζενκοτ), ο στρατός μας είναι σε κατάσταση συναγερμού και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις στα βόρεια σύνορα χωρίς τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Λίμπερναν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι 2.

Σημείωσε ότι εκτός από το Ισραήλ και άλλες χώρες στην περιοχή κατανοούν ότι το Ιράν θέτει μια «υπαρξιακή απειλή».

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε επίσημα να πιστοποιήσει πως η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου και προειδοποίησαν τις ΗΠΑ ενάντια στην αποχώρηση από τη συμφωνία και στην επαναφορά των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επέκρινε την αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών στην απόφαση Τραμπ, κατηγορώντας αυτές για έλλειψη βούλησης να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα. «Οι Ευρωπαίοι προτιμούν να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο, όπως έκαναν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο… Οι αρχές εκεί προτιμούν να αποφεύγουν τα γεγονότα και την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Λίμπερμαν.