16 Οκτωβρίου 2017

Τον δρόμο της Καταλονίας θέλουν να πάρουν στην Καλιφόρνια! - ΒΙΝΤΕΟ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η συζήτηση για την απόσχιση της Καλιφόρνιας, μίας Πολιτείας που έχει πολεμήσει όσο λίγες την πολιτική Τραμπ, από το μεταναστευτικό [δείτε το βίντεο]...
... μέχρι και τα οικονομικά ζητήματα.

Οι υποστηριχτές μίας "ανεξάρτητης Καλιφόρνιας" επιστρέφουν, μόλις μερικές βδομάδες μετά το καταλονικό δημοψήφισμα, ζητώντας ένα δημοψήφισμα που θα δώσει την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή εκατομμύρια Καλιφορνέζων. Το πρώην κίνημα απόσχισης της Καλιφόρνια εμπνεύστηκε από τον αγώνα της Καταλονίας για ανεξαρτησία, πιστεύοντας ότι η απόσχιση της Καλιφόρνιας θα είναι ακόμα ευκολότερη.

Το κίνημα έχει διασπαστεί τους τελευταίους μήνες -γνωστό ως CalExit- αλλά η όλη εκστρατεία διευθύνεται τώρα από τον Συνασπισμό για την Ελευθερία της Καλιφόρνιας, που πιστεύει ότι υπάρχουν διδάγματα από την εμπειρία της Καταλονίας.

"Υπάρχουν σίγουρα ομοιότητες στη δημοσιονομική κατάσταση - και οι δύο δίνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να επιστρέψουμε", δήλωσε ο Dave Marin, διευθυντής έρευνας και πολιτικής για το California Freedom Coalition. "Αλλά υπάρχει περισσότερη ευελιξία στο αμερικανικό Σύνταγμα για απόσπαση από ό, τι υπάρχει στο ισπανικό. Η Καλιφόρνια διαθέτει περισσότερα εργαλεία για να αποσχισθεί", συμπλήρωσε.

Οι αποσχιστές στην Καλιφόρνια δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από το αίτημά τους σύντομα, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρότασή τους έχει μία ανταπόκριση σε λιγότερο από το 1/3 των πολιτών της Καλιφόρνια. Με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, τον Ιανουάριο του 2017, οι φωνές για απόσχιση της Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατακόρυφα, έπειτα από χρόνια υποτονικών κινήσεων, ιδιαίτερα επί εποχής Μπαράκ Ομπάμα.