4 Οκτωβρίου 2017

Ο Τίλερσον αποκάλεσε τον Τραμπ «ηλίθιο» μετά από συνάντηση στο Πεντάγωνο

Η μυστική «κόντρα» των δύο ανδρών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «ηλίθιο» μετά από συνάντηση στις 20 Ιουλίου στο Πεντάγωνο, μετέδωσε...


... το NBC News, επικαλούμενο μαρτυρίες τουλάχιστον τριών ανώτατων αξιωματούχων.

Ο Τεξ Τίλερσον, πρώην πρόεδρος και CEO της Exxon Mobil Corp. έκανε το προσβλητικό σχόλιο ενώπιον μελών της ομάδας εθνικής ασφαλείας που έχει συγκροτήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και υπουργών, όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NBC, ο Τίλερσον ήταν έτοιμος να παραιτηθεί εκείνη την περίοδο, εξαιτίας κάποιων σχολίων που είχε κάνει ο Τραμπ σε ομιλία του στο Αμερικανικό Σώμα Προσκόπων, έναν οργανισμό που ο ίδιος ο ΥΠΕΞ υποστηρίζει ενεργά τα τελευταία χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μάικ Πενς, είχε παρέμβει τότε, δίνοντας συμβουλές στον Τίλερσον για το πώς μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία του με τον Τραμπ, μειώνοντας τις εντάσεις. Επίσης άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης Τραμπ είχαν «πέσει πάνω» στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, προκειμένου να τον πείσουν να παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον έναν χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση είχε ήδη υποστεί αρκετές απώλειες λόγω του «κύματος» παραιτήσεων και «καρατομήσεων» και η αποχώρηση ενός τόσο υψηλόβαθμου στελέχους θα είχε αρκετά αρνητικές επιπτώσεις στο γόητρο και την αξιοπιστία της διοίκησης Τραμπ.

Η απόσταση που χωρίζει τον τρόπο σκέψης του Τίλερσον και του Τραμπ έχει γίνει εμφανής σε αρκετές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες. Μόλις πρόσφατα, λίγα 24ωρα αφότου ο Τίλερσον δήλωσε ότι αναζητείται διπλωματική λύση στο θέμα της Βόρειας Κορέας, με απευθείας επικοινωνία με την Πιονγκγιάνγκ, ο Τραμπ «τουίταρε» απευθυνόμενος στον αμερικανό ΥΠΕΞ ότι «χάνει τον χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον μικρό πυραυλάνθρωπο», όπως αποκαλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το NBC, άλλα σημαντικά θέματα στα οποία έχουν διαφωνήσει οι δύο άνδρες αφορούν στο Ιράκ, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα. Επίσης, ο Τραμπ φέρεται να έχει εκνευριστεί με τον Τίλερσον επειδή άφησε να εννοηθεί δημόσια ότι διαφωνεί με την «πολιτική ίσων αποστάσεων» που ακολούθησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από τις συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών στο Σάρλοτσβιλ.

Σημειώνεται ότι τότε ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι νεοναζί «μοιράζονταν» την ευθύνη για τα επεισόδια με τα μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την πορεία μίσους. «Ο πρόεδρος εκφράζει αποκλειστικά τις δικές του απόψεις» είπε πει για τις δηλώσει Τραμπ ο Τίλερσον μιλώντας στο «Fox News Sunday».