7 Οκτωβρίου 2017

Ερντογάν και Μαδούρο: Όμοιος ομοίω… τουρκική “ουρίτσα” της Μόσχας

Κακές παρέες άρχισε να κάνει ο Ερντογάν ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο.

«Θεωρώ ότι νέα κέντρα ισχύος θα δημιουργηθούν και ο κόσμος...
... θα βρει νέες ισορροπίες. Ήρθαμε στην Τουρκία διότι πιστεύουμε στην Τουρκία. γνωρίζουμε πως μια νέα δύναμη γεννιέται», είπε ο πολύς Μαδούρο που κάποιοι εν Ελλάδι έχουν θεοποιήσει.

«Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από δύο χώρες και είμαστε σίγουροι ότι ένας πολυπολικός κόσμος θα δημιουργηθεί», δήλωσε και μίλησε για μια νέα περίοδο στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει», θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς…

Η παραπομπή αυτή στη σοφή ρήση του Πλάτωνα από το «Συμπόσιο» είναι ιδιαίτερα χρήσιμη επί του προκειμένου, καθώς κάθε άνθρωπος, εκ της φύσης του, όντως προτιμά να συναγελάζεται με ανθρώπους που του μοιάζουν, που του ταιριάζουν. Ερντογάν και Μαδούρο όμως, υπέγραψαν πέντε συμφωνίες.

Ο Ερντογάν στάθηκε στο πλευρό του καθεστώτος Μαδούρο δηλώνοντας πως η Turkish Airlines «δεν θα αφήσει τον λαό της Βενεζουέλας μόνο στη δύσκολη περίοδο που διανύει. Θέλουμε οι Λατίνοι φίλοι μας να ζήσουν ανεξάρτητοι, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις και στο εμπόριο θέλουμε να κερδίζουμε αμφότεροι», είπε και εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα.

Η επίσκεψη Μαδούρο στην Τουρκία γίνεται σε μια στιγμή που η Βενεζουέλα είναι διεθνώς απομονωμένη, πλην εξαιρέσεων, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στο καθεστώς του. Στην ίδια τη Βενεζουέλα ο λαός φυτοζωεί, με τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά να είναι πλέον βασανιστικές.

Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν υπογράψει σειρά συμφωνιών που αφορούν την ενέργεια, οικονομία, την αγορά τροφίμων, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και την ασφάλεια. Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία για το άνοιγμα του πρώτου τουρκικού πολιτιστικού κέντρου στη Λατινική Αμερική.

Μήπως η Τουρκία πρόκειται να αποτελέσει τον σωτήρα του καθεστώτος Μαδούρο ανταλλάσσοντας τρόφιμα με πετρέλαιο, σοσιαλιστικό πάντα; Αρκεί να μην αποφασίσουν οι ΗΠΑ να σταματήσουν στο Τέξας τη διύλιση του κάκιστης ποιότητας βενεζολάνικου πετρελαίου, διότι τότε το πρόβλημα θα γίνει σε πρώτη φάση ιδιαίτερα σοβαρό.

Ωστόσο, αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί «βούτυρο στο ψωμί» Ρώσων και Κινέζων που «χώνονται» ολοένα και πιο μέσα στον πλούτο υδρογονανθράκων της Βενεζουέλας, με τελικό στόχο να ελέγξουν τα έσοδα της χώρας και ενδεχομένως να επιχειρήσουν να μαζέψουν έναντι αδρού φυσικά αντιτίμου… τα ασυμμάζευτα.

Και μια παρατήρηση καταληκτική. Λίγες μέρες πριν την έλευση του Νίκολας Μαδούρο σε Μόσχα και Άγκυρα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε αναφέρει ότι σκέφτεται να βοηθήσει τη Βενεζουέλα αναδιαρθρώνοντας το χρέος ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που δυσκολεύεται η χώρα να εξυπηρετήσει, καθώς πρόκειται για δάνειο που έλαβε προ πενταετίας για να αγοράσει όπλα, ενώ ο κόσμος κυριολεκτικά πεινάει!

Και σα να μην έφτανε αυτό, ο απίθανος αυτός ηγέτης της Βενεζουέλας, στη συνάντηση με τον Πούτιν ζήτησε να συζητηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας για να αντιμετωπίσει… την απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες! Επίσης, η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft, στην οποία επικεφαλής έχει τοποθετηθεί κορυφαίος πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν, Ίγκορ Σέτσιν, έχει προπληρώσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι προμήθειας πετρελαίου από την κρατική Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Γιατί τα λέμε όμως αυτά; Διότι καθίσταται προφανής η γεωτρατηγική επένδυση της Ρωσίας στη Βενεζουέλα και η Τουρκία σπεύδει να ακολουθήσει σε αυτά ακριβώς τα βήματα, ως… παρακολούθημα της Μόσχας. Με ή δίχως παρότρυνση από το Κρεμλίνο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολήσει το νωθρό στην εκτίμηση των σχέσεων με την Τουρκία, State Department… κι ας δείχνει επιτηδευμένα συνοφρυωμένος ο Ταγίπ.