19 Νοεμβρίου 2017

10,5 δισ. ευρώ δίνει η Πολωνία για να αγοράσει αντιαεροπορικά Patriot

Πολύ κερδοφόρα η ρωσοφοβία

Σε συμφωνία ύψους 10,5 δισ. δολαρίων για την αντιπυραυλική άμυνα της Πολωνίας, κατέληξαν Ουάσιγκτον και Βαρσοβία, προκαλώντας την εντονότατη...
... δυσαρέσκεια της Μόσχας.

Η συμφωνία, όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, απέναντι στην επιθετική και εχθρική πολιτική της Ρωσίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνει την παράδοση 208 αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Επιπλέον, η Πολωνία θα παραλάβει 16 σταθμούς βάσης M903, τέσσερα ραντάρ τύπου AN/MPQ-65, τέσσερις σταθμούς ελέγχου, καθώς και όλες τις υπόλοιπες υποδομές και υποστηρίξεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των συστημάτων. Το Στέιτ Ντεπάρτμεντ ανακοίνωσε και επισήμως τη συμφωνία, προκειμένου, μαζί με το ΝΑΤΟ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, να αντιμετωπιστούν οι απειλές.

Η συμφωνία είχε επιτευχθεί σε προφορικό επίπεδο τον Ιούλιο, κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βαρσοβία. Τότε είχε υπογραφεί ένα μεμοράντουμ που αφορούσε την πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Πολωνία. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας έχει δικαίωμα μέσα σε διάστημα 15 ημερών, να προβάλει την οποιαδήποτε ένσταση έχει κατά της συμφωνίας.