27 Νοεμβρίου 2017

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 19-25 Νοεμβρίου 2017

19.11.2017: Η αμερικανική κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, CIA, φαίνεται να έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με αδελφικές υπηρεσίες στα Δυτικά Βαλκάνια. Μόνο η Σερβία αποκλείσθηκε...


... από αυτήν τη συνεργασία.

Πληροφορίες της κοσοβάρικης "Κλαν", αναφέρουν ότι σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αρχηγών των υπηρεσιών των Βαλκανίων το μήνα Οκτώβριο, κατόπιν προσκλήσεως της CIA. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν  επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Tο δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συνάντηση αυτή είχε μια πρώτη συζήτηση για τα περιφερειακά θέματα και κυρίως για την πρόσφατη σύνδεση της Σερβίας με τη Ρωσία.

ΑΛΒΑΝΙΑ
19.11.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, σε συνάντηση που είχε με διπλωμάτες και εκπροσώπους της αλβανικής  Διασποράς, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κακομάθει και ότι η Αλβανία δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα εξαπατά τους Αλβανούς συνομιλητές και κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν το παιχνίδι τους.

20.11.2017: «Η Αλβανία δεν είναι πλέον ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της κάνναβης,. Όπως δείχνουν κάποια μέσα ενημέρωσης. Η βιομηχανία κάνναβης είναι νεκρή. Προσπαθούμε να την εξαλείψουμε εντελώς, μια για πάντα μέχρι το τέλος του έτους», γράφει ο Ράμα στην επιστολή του προς την Ε.Ε.

21.11.2017: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, επισκέφθηκε το Μοναστήρι /Μπίτολα, όπου πήγε στο Μουσείο του Αλβανικού Αλφαβήτου (εκεί όπου αποφασίσθηκε η δημιουργία του αλφαβήτου στις αρχές του 20ου αιώνα). Ο Μέτα υπενθύμισε τη μεγάλη ιστορική  σημασία του Μοναστηριού (Μοναστήρι για τους Έλληνες, Μαναστίρ για τους Αλβανούς, Μπίτολα για τους Σλάβους, Βιτώλιον για τους Βυζαντινούς) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά  την επόμενη περίοδο η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθεί τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

21.11.2017: Ο Έντι Ράμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την αλβανική αποστολή στο Αφγανιστάν, είπε: «Σε κάθε συνάντηση με εκπροσώπους της Συμμαχίας ακούω με υπερηφάνεια τα καλύτερα λόγια για την αξιοπρεπή συμπεριφορά σας εκεί. Σας ευχαριστούμε, που προσπαθείτε για το καλύτερο, αυτό που κάνετε δεν πληρώνεται για την τιμή της χώρας και τη σημαίας μας».

22.11.2017: Η Αλβανίδα συνήγορος του πολίτη, Ερίντα Μπαλάντσα, είπε ότι το αλβανικό κράτος οφείλει να αποζημιώσει τους κατοίκους της Χειμάρρας για τις απαλλοτριώσεις. Μιλώντας σε ιταλικό ραδιόφωνο σχετικά με τις αποζημιώσεις ακινήτων στην Χειμάρρα, η Ε. Μπαλάντσα είπε ότι «είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων, δεν μπορεί να αποζημιωθούν με δύο φράγκα, αλλά σύμφωνα με το νόμο. Το ποσόν της αποζημίωσης πρέπει τουλάχιστον να είναι τέτοιο που να μπορούν οι πολίτες να αγοράσουν ένα άλλο σπίτι, με το ίδιο εμβαδόν, στην ίδια πόλη».

22.11.2017: Την εφαρμογή συντονισμένου σχεδίου δράσης των αστυνομιών της Ελλάδας και της Αλβανίας, για την αντιμετώπιση κυρίως του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά και γενικότερα του διασυνοριακού εγκλήματος, αποφάσισαν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο ομόλογός του, αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, Γενικός Διευθυντής Χάκι Τσάκο, οι οποίοι συναντήθηκαν στο μέγαρο της Λ. Κατεχάκη.

22.11.2017: Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας και εταιρεία των ΗΠΑ έχουν υπογράψει συμφωνία για την αγορά ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου του εναέριου χώρου "FAZA 1". Οι αγορές αυτές από το υπουργείο Άμυνας έρχονται μετά από το θόρυβο που ξέσπασε για τη δυσλειτουργία των ραντάρ θαλάσσης, αλλά η κυβέρνηση επέμεινε στην έγκριση της σύμβασης για τα ραντάρ ελέγχου του εναέριου χώρου.

22.11.2017: Το "Κίνημα της Ενωμένης Αλβανίας" προγραμματίζει συλλαλητήριο στο σταθμό διέλευσης Μορίνε στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο στις 28 Νοεμβρίου. Ο σκοπός αυτού του αγώνα είναι η έκφραση της βούλησης των Αλβανών να σβήσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο αλβανικών κρατών. Το "Κίνημα" δεσμεύεται για την ενοποίηση όλων των αλβανικών εδαφών σε μία μόνο εθνική χώρα την Αλβανία - την Ενωμένη Αλβανία. Στο συλλαλητήριο θα παραστούν ακτιβιστές από όλες τις πόλεις της Αλβανίας, οι οποίοι με την αλβανική σημαία και πανό που θα εκπροσωπεί την πόλη προέλευσής τους θα ζητήσουν τη διάλυση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας.

22.11.2017: Οι Αλβανοί στα απομακρυσμένα χωριά Λιμπράζντ και Ντίμπρες βρίσκουν ότι είναι προσοδοφόρο να δηλώσουν ότι είναι Βούλγαροι και να εργασθούν στην Ευρώπη, παρά να υποφέρουν στην Αλβανία. Η οικονομία, οι υποδομές και η ανεργία έχουν αναγκάσει τους κατοίκους να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο προκειμένου να μεταναστεύσουν. «Είμαστε ξεχασμένοι από το κράτος, παρόλο που είμαστε 100% Αλβανοί», λένε. Απλά, για να πάρουν ένα πιστοποιητικό ή να πληρώσουν το ηλεκτρικό πρέπει να ταξιδεύσουν περισσότερο από δύο ώρες με αυτοκίνητο.

23.11.2017: Ο Σπατίμ Πολοτζάνι, πρόεδρος της Ένωσης Κρατουμένων και Διωκομένων Αλβανών στα Σκόπια, δήλωσε ότι περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας είναι Αλβανοί και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από αυτούς εάν θα υπάρξει ή όχι αυτό το κράτος, όπως σημειώνει τη σκοπιανή τηλεόραση Sitel.

23.11.2017: "Δαίμονας με ράσα" είναι ο τίτλος του βιβλίου που φέρει την φωτογραφία του επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας. Την οργή της Ορθοδόξου κοινότητας της Αλβανίας προκαλεί βιβλίο που εκδόθηκε και παρουσιάζεται στην έκθεση βιβλίου που γίνεται στα Τίρανα. Στο εξώφυλλο παρουσιάζει τον Πατροκοσμά και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

24.11.2017: Απάντηση για την πρωτοφανή άθλια πρόκληση των ακροδεξιών κύκλων της Αλβανίας σε βάρος του, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. «Η αντοχή μου είναι μεγάλη», απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίζει να εργάζεται για την αρμονική συνύπαρξη: «Η επίθεση ξεπέρασε τα όρια της ύβρεως ιερών και οσίων, αλλά δεν έχει περάσει τα όρια της δικής μου αντοχής και αγάπης. Με τέτοια κατασκευάσματα επιχειρείται να υπονομευθεί η θρησκευτική αρμονία. Εμείς αγωνιζόμαστε για την αρμονική συνύπαρξη», δήλωσε.

25.11.2017: Η αλβανική κυβέρνηση αδειάζει τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς που φιλοξενεί σε παλιά πανεπιστημιακά κτήρια στα Τίρανα, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά οικογένειες Αλβανών τζιχαντιστών του "ισλαμικού κράτους" που εγκαταλείπουν το Ιράκ και τη Συρία. Η εγκατάσταση αυτή γίνεται για "ανθρωπιστικούς λόγους".

ΒΟΣΝΙΑ
22.11.2017: Ο Ράτκο Μλάντιτς, αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

22.11.2017: Ο Βόσνιος μουσουλμάνος ηγέτης Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς ζήτησε από τους Σερβοβόσνιους να «αποδεχτούν την αλήθεια» για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ράτκο Μλάντιτς, ως «τον μόνο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον για αυτή την χώρα. Κανείς δεν πρέπει να αποκαλεί ήρωα τον Ράτκο Μλάντιτς, να συνθέτει τραγούδια που τον υμνούν, να δοξάζει τα εγκλήματά του», δήλωσε ο Ιζετμπέκοβιτς. Τόνισε πεπεισμένος ότι οι Σέρβοι «δεν μπορούν να ταυτίζονται» με αυτά τα εγκλήματα, που «πρέπει να επιβαρύνουν τον Ράτκο Μλάντιτς και όχι το σέρβικο λαό».

23.11.2017: Η Μόσχα θεωρεί ότι η καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατά του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβόσνιων στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, είναι πολιτικοποιημένη και προκατειλημμένη, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.  Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η απόφαση «για πολλοστή φορά υπονομεύει την διαδικασία αποκατάστασης αμοιβαίας εμπιστοσύνης στα Βαλκάνια».

23.11.2017: Ένας από τους πιο γνωστούς κυνηγούς Ναζιστών του κόσμου, ο Εφραίμ Ζούροφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τιμωρία που επιβλήθηκε στον Σέρβο εθνικιστή Ράκτο Μλάντιτς, αλλά χαρακτήρισε την καταδίκη του για γενοκτονία στη Σερμπρένιτσα ως "πολιτικοποιημένη και άδικη". Ο Ζούροφ λέγει ότι ο Μλάντιτς έχει διαπράξει θηριωδίες, αλλά όχι γενοκτονία. Η αντίθεση των Εβραίων εστιάζεται στο γεγονός ότι θέλουν να έχουν παγκόσμια αποκλειστικότητα στον όρο γενοκτονία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
23.11.2017: Δέκα διμερείς συμφωνίες, μνημόνια και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Στρούμιτσα / Στρώμνιτσα των Σκοπίων, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του τουρισμού και της τεχνολογίας.

Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι υπουργοί των κυβερνήσεων των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας σχετικά με την κατασκευή νέου αγωγού διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών. Κατά τη μελέτη της πιθανής διαδρομής του νέου αγωγού διασύνδεσης μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων θα ληφθεί υπόψη η πορεία υλοποίησης των διασυνδετήριων αγωγών Ελλάδας-Βουλγαρίας και Βουλγαρίας-Τουρκίας.

25.11.2017: Η μη αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων θα είναι όχι μόνο μια αμαρτία, αλλά και προδοσία. Αυτό αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο "Fokus" επικαλούμενο δηλώσεις του ιστορικού καθηγητή Πλάμεν Παβλόφ, σχετικά με το αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων να λάβει τη βουλγαρική ως "μητέρα εκκλησία", προσθέτοντας ότι αυτό είναι σίγουρα μια μεγάλη ιστορική αδικία που από καιρό έπρεπε να είχε διορθωθεί.

25.11.2017: Σύμφωνα με το 51% των Βουλγάρων, οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί είναι ένα και το αυτό. Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων είναι ηλικίας μεταξύ 26 και 35 ετών, καθώς και άνω των 65 ετών. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής. Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει συγγενείς ή φίλους από τα Σκόπια. Περισσότερες αναμνήσεις και συγγενείς, στα Σκόπια, έχουν οι ηλικιωμένοι.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
20.11.2017: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Bоhgјоt Pксаllі ανακοίνωσε, στην σερβική εφημερίδα Tоlоgrкрh, τη δημιουργία Συλλόγου Σερβικών Δήμων στη χώρα του. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η συμφωνία που υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες θα πρέπει να εφαρμοστεί τόσο από τις αρχές του Βελιγραδίου, όσο και από τις αρχές της Πρίστινα». Όσον αφορά τη δημιουργία των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι αυτή μπορεί να υποστηριχτεί ακόμα και από το κόμμα "Σερβική λίστα" και ότι «αν όχι σήμερα, αυτό θα γίνει πραγματικότητα αύριο».

22.11.2017: Στις 27-28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χαραντινάι, αποκάλυψε: «Κύριος σκοπός είναι μη υπάρχει έλεγχος στα σημεία διέλευσης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Στα κράτη της ΕΕ χρησιμοποιείται ένα σύστημα παρακολούθησης, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει κάποιο όχημα, υπάρχουν διευκολύνσεις μέσω της τεχνολογίας», είπε.

23.11.2017: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε, ότι η συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο δεν είναι καλή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πρίστινα και η Ποντγκόριτσα θα συμφωνήσουν σε διεθνή διαιτησία για τη χάραξή τους. Σύμφωνα με τον Χαραντινάι, «η συμφωνία αυτή δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου κι αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη διεθνή διαιτησία ή για διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με το Μαυροβούνιο».

24.11.2017: Ο Κοσοβάρος βουλευτής και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού κινήματος "Αυτοδιάθεση", Άλμπιν Κούρτι, συνελήφθη βάσει εντάλματος που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πρίστινας. Μαζί του συνελήφθησαν άλλοι δύο βουλευτές της ίδιας πολιτικής παράταξης. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε διότι δεν παρουσιάστηκαν στη δίκη όπου είναι κατηγορούμενοι για τη χρήση δακρυγόνων στις συνεδριάσεις της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου. Οι βουλευτές της "Αυτοδιάθεσης" πολλές φορές εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου ρίχνοντας δακρυγόνα μέσα στην αίθουσα.

25.11.2017: Τις πρώτες διώξεις ετοιμάζεται να απευθύνει ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου εις βάρος των Σέρβων της επαρχίας αυτής την περίοδο 1998-99. Το δικαστήριο, θα ασκήσει διώξεις ή θα καλέσει ως μάρτυρες εν ενεργεία στελέχη της κυβέρνησης της Πρίστινας. Το Ειδικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου συστήθηκε στη Χάγη για να εκδικάσει υποθέσεις σφαγών Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK).

25.11.2017: Η πλατεία της Πρίστινα διακοσμήθηκε μόνο με αλβανικές σημαίες την παραμονή της 105ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Η 28 Νοεμβρίου είναι η Ημέρα της Σημαίας, που παραδοσιακά γιορτάζεται στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και όταν η γιορτή αυτή απαγορεύθηκε από τον Γιουγκοσλάβο εισβολέα, γράφει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα.

ΣΕΡΒΙΑ
21.11.2017: Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας, κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι. Κατά τη συνάντηση του Ζόραν Ζάεβ με την ομόλογό του της Σερβίας, Άνα Μπέρναμπιτς συμφωνήθηκε όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται να λύνονται με απευθείας διάλογο ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παρεξηγήσεις.

Σε οικονομικό επίπεδο, εκφράστηκε η ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας σε έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-75, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τα Σκόπια με το Βελιγράδι και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Κουμάνοβο προς την πόλη Βράνιε στη νότια Σερβία.

ΣΚΟΠΙΑ
20.11.2027: «Πιστεύει κανείς ότι ένα άγαλμα που θα αποσυρθεί, δεν θα επιστρέψει ποτέ; Τι θα ήταν τότε το VMRO-DPMNE, αν δεν διορθώσει την αδικία και δεν εξοφλήσει το χρέος στους προγόνους του», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Νίκολα Γκρούεφσκι.

20.11.2017: Η Ένωση των Αλβανών διδασκάλων των Σκοπίων, απαιτεί την πραγματοποίηση αλλαγών στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, την οποία θα πραγματοποιήσει μια ειδική επιτροπή που θα σχηματιστεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για την πραγματοποίησή τους, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης και τον Μάρτιο να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα ελέγξει καλύτερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και θα καθορίσει τη νέα στρατηγική.

21.11.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, διευκρίνισε ότι η συνάντηση Νίμιτς με τους διαπραγματευτές, θα είναι διερευνητική και δεν θα κατατεθεί πρόταση. Εξήγησε ότι η κατάθεση πρότασης μπορεί να προκαλέσει θετική δυναμική, ενώ άλλες φορές μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, ιδίως όταν ένα από τα μέρη θεωρήσει ότι η πρόταση που κατατέθηκε βρίσκεται πολύ μακριά από τις θέσεις του, με αποτέλεσμα να την απορρίψει και να έχει έναν περισσότερο αμυντικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία.

21.11.2017: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζοραν Ζάεφ, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, σημείωσε ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αναμένεται η νέα πρόταση του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς». Υπάρχει διαφοροποίηση από την δήλωση του υπουργού Ντιμιτρόφ, ότι δεν θα υπάρξει νέα πρόταση, αλλά η συνάντηση θα είναι διερευνητική.

21.11.2017: ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι τα Σκόπια έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας πρέπει να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης και ότι αν η χώρα αισθάνεται να απειλείται σε σχέση με το "ποιοι είμαστε'", τότε δεν θα υπάρξει λύση.

22.11.2017: Ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος δεν υποστηρίζει το αίτημα για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας των Σκοπίων από τη Βουλγαρική Εκκλησία. «Αυτή η συμφωνία στην ουσία της μοιάζει με μια συνθήκη μετά από πόλεμο, μεταξύ του νικητή και του ηττημένου. Σε κανένα σημείο της συμφωνίας γειτονίας δεν προστατεύονται ούτε οι "Μακεδόνες" (Σλάβοι) ούτε τα συμφέροντα του κράτους και πιστεύω ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους (ψευδο)μακεδόνες στην (ψευδο)Μακεδονία και στους "Μακεδόνες" (Σλάβους) που ζουν σε γειτονικές χώρες και στη Διασπορά».

22.11.2017: Το χαλί στο γραφείο προέδρου κρατικού οργανισμού έχει εικόνα τον ήλιο της Βεργίνας. Ο νέος Πρόεδρος Ντούσκο Βεκοκόφσκι, φέρεται να έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του, προκαλώντας την αντίδραση του προκατόχου του, ο οποίος δήλωσε πως «και στην Ελλάδα υπάρχουν χαλιά με το σχέδιο της Ακρόπολης επάνω τους». [Περίεργη η νοοτροπία των Σλάβων των Σκοπίων. Έχουν τον ήλιο της Βεργίνας για εθνικό τους σύμβολο -παραποιημένο, ως σημαία- και το έκαναν χαλί και το πατάνε].

22.11.2017: «Η συνεργασία μεταξύ των Σκοπίων και της Τουρκίας θα ενταθεί με μια προσπάθεια αύξησης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και νέων επενδύσεων που είναι πολύ σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του οικονομικού επιμελητηρίου  Σκοπίων-Τουρκίας.

23.11.2017: Με τίτλο «Όταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ μας αποκαλούσε ''Μακεδονία''», δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας ''Nova Makedonija'', αναφέρεται σε κυβερνητικά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά καιρούς έχουν ταχθεί υπέρ της θέσης των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, η βουλευτής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας  κ.α. «Οι  ίδιοι τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της Δημοκρατίας της ''Μακεδονίας'', της γλώσσας και της ταυτότητάς μας. Εάν το νόμιζαν και το δήλωναν τότε, γιατί να μην το πιστεύουν και να το δηλώσουν και σήμερα που είναι στην κυβέρνηση», διερωτάται, το δημοσίευμα.

23.11.2017: Η Ειδική Εισαγγελέας των Σκοπίων, Κάτιτσα Γιάνεβα. ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατέχει 35 τραπεζικούς λογαριασμούς.  Σε 20 από τους λογαριασμούς υπάρχει το ποσόν των 163, περίπου, χιλιάδων ευρώ σε δηνάρια. Στους υπόλοιπους 14 υπάρχει το ποσό των 46.727 ευρώ. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ αποκάλυψε ότι ο Γκρούεφσκι έχει ένα τεράστιο κτίριο αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ στη βελγική πόλη Αμβέρσα και σπίτια κατά μήκος της ακτής της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα.

25.11.2017: Η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, ''Βέτσερ'', για πρώτη φορά, γράφει τα εξής αποκαλυπτικά που δικαιώνουν την Ελλάδα και την αλήθεια: «Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε  ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της ''μακεδονικής'' ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε».

«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα».
Ο Μακεδών