13 Νοεμβρίου 2017

ΗΠΑ: Φως στο περίεργη υπόθεση "αυτοκτονίας" Λοχία

Τον δολοφόνησαν πεζοναύτες

Φως στην περίεργη υπόθεση “αυτοκτονίας” που διερευνούσε Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχετικά με τον λοχία των ειδικών δυνάμεων του στρατού...


... (Army Green Beret) στο Μάλι.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η εγκληματολογική υπηρεσία του ναυτικού (NCIS) και αφορά στον θάνατο του λοχία Λόγκαν Τζέι Μέλγκαρ και σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ο λοχίας δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε από δυο Navy Seals (πεζοναύτες).

Γιατί τον δολοφόνησαν
O Λόγκαν Μέλγκαρ ήταν μηχανικός των ειδικών δυνάμεων του στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (US Army Special Command) ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή στο Μαλί. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του ανακάλυψε ότι δύο Navy Seals είχαν αρπάξει χρήματα τα οποία προορίζονταν για μια αποστολή των Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι.

Συγκεκριμένα, ο λοχίας φαίνεται ότι ανακάλυψε ότι δύο Navy Seals έκλεβαν χρήματα από ένα ποσό το οποίο προοριζόταν για την πληρωμή των πληροφοριοδοτών.

Ο Λοχίας πέθανε στις 4 Ιουνίου από ασφυξία. Μεταφέρθηκε σε μια γαλλική κλινική στη Δυτική Αφρική. Ο 34χρονος ήταν ήδη νεκρός πριν την μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οι πεζοναύτες είπαν στους ερευνητές ότι ο λοχίας πέθανε κατά τη διάρκεια άσκησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εφημερίδα “The New York Times” ήταν η πρώτη που δημοσιοποίησε ότι δύο στελέχη της επίλεκτης ομάδας (SEAL Team Six) ανακρίνονται για τον θάνατο του Μέλγκαρ, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του, προκλήθηκε από στραγγαλισμό που έγινε σε εγκαταστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

Διάφορα κενά στην ιστορία των πεζοναυτών ωστόσο άρχισαν να φαίνεται ότι υπάρχουν μετά την αυτοψία του Μέλγκαρ. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε πέρα από το γεγονός ότι δεν είχε αυτοκτονήσει, ότι δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, ούτε είχε πάρει ναρκωτικά την ώρα του θανάτου του.

Επίσης η χήρα του θύματος φαίνεται ότι δήλωσε στο The Daily Beast ότι ο άνδρας της δεν αισθανόταν καλά με δύο από τα έξι μέλη των Navy Seals που εργάζονταν μαζί του. Η ομάδα SEAL Team Six με την οποία συνεργαζόταν επρόκειτο για την ομάδα πεζοναυτών που είχαν εκπαιδευτεί για να σκοτώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο μυστηριώδης θάνατος του Μέλγκαρ ήρθε στην δημοσιότητα σε μία περίοδο κατά την οποία, οι ΗΠΑ διερευνούν όλες τις πλευρές της στρατιωτικής παρουσίας που διατηρούν στο έδαφος της Αφρικής, μετά τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών στο Νίγηρα, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η μονάδα στην οποία ήταν ενταγμένος ο Μέλγκαρ (3rd Special Forces Group) έχει την ευθύνη της διεξαγωγής ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα βορειοδυτικά της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων του Μαλί και του Νίγηρα. Στην ίδια μονάδα ανήκαν και οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις αρχές του μήνα στο Νίγηρα.

Μερικοί Αμερικάνοι γερουσιαστές εξέφρασαν την έκπληξή τους για την έκταση των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και το αριθμητικό μέγεθος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική, ενώ έχει ανοίξει (ήδη) η συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στις ΗΠΑ από την δημοσιοποίηση των δύο θανάσιμων περιστατικών που κόστισαν την ζωή Αμερικανών στρατιωτών, ο πρόεδρος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ γνωστοποίησε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε “53 διαφορετικές χώρες” στο έδαφος της Αφρικής.