11 Νοεμβρίου 2017

Αφίξεις-ρεκόρ Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα

Ποιες πόλεις προτιμούν

Την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών για ταξίδια στην Ελλάδα αναμένεται να διατηρηθεί στα επόμενα χρόνια, διατύπωσε...
... σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών Υποθέσεων της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας (TÜRSAB), Γκιούλμπερκ Άσιαπαρ (Gulberk Asyapar), η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 33ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia και της συμμετοχής της σε ημερίδα του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017 ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα ήταν αισθητά αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αφού προσέγγισε τα 739.000 άτομα, έναντι περίπου 635.000 πέρυσι, με κυριότερους προορισμούς τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τα νησιά και την Αθήνα.

Κατά την κα 'Ασιαπαρ, το ενδιαφέρον των Τούρκων αναμένεται να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, ενώ αν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για την επίσκεψη στη χώρα μας απλουστευτούν και επιταχυνθούν, και η τιμή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διατηρηθεί προσιτή, αυτό θα συνδράμει στις αφίξεις ταξιδιωτών από τη γείτονα. Αντίστοιχα, αύξηση αναμένεται -κατά τη κα Άσιαπαρ- και στον αριθμό των Ελλήνων που επισκέπτονται την Τουρκία.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πρόβλημα της τρομοκρατίας, που ταλανίζει τον τουρισμό παγκοσμίως, και χτύπησε και τη χώρα της, η ίδια επισήμανε ότι η Τουρκία κάνει σημαντική δουλειά τόσο για την ασφάλεια στα σύνορα, όσο και για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, και είναι εξίσου ασφαλής με τα κράτη της Δύσης. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης της κας Άσιαπαρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Αλεξάνδρα Γούτα:

ΕΡ. Υπάρχει κάποια εκτίμηση σε σχέση με τον αριθμό των Τούρκων τουριστών, που επισκέφτηκαν την Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος και ποιοι ήταν οι αντίστοιχοι αριθμοί για πέρυσι και πρόπερσι; Παραμένει η Ελλάδα ο υπ΄αριθμόν ένα προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες;
ΑΠ. Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ήταν 738.920. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής, ο αριθμός των Τούρκων που είχαν επισκεφτεί στην Ελλάδα στο αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν 728.632. Αυτό το νούμερο ανερχόταν σε 635.008 άτομα στο εννεάμηνο το 2016.

Οι κύριοι προορισμοί για τους Τούρκους τουρίστες στην Ελλάδα ήταν (μέχρι στιγμής φέτος) η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, τα νησιά και η Αθήνα. Αναμένουμε ότι το ενδιαφέρον των Τούρκων πολιτών για την Ελλάδα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο η τοποθεσία της Ελλάδας που κρατά ψηλά το ενδιαφέρον, αλλά και οι ομοιότητες στην κουλτούρα. Οι προσιτές τιμές αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα.

ΕΡ. Τι πρέπει να γίνει ώστε η αύξηση αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον;
ΑΠ. Η διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας θα βοηθήσει να αυξηθούν οι αφίξεις. Το να διατηρηθούν οι τιμές προσιτές θα βοηθήσει επίσης.

ΕΡ. Αντίστροφα τι ισχύει; Πόσοι ‘Ελληνες επισκέφθηκαν την Τουρκία στο εννεάμηνο και ποιες περιοχές προτίμησαν;
ΑΠ. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέφτηκαν την Τουρκία στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν 435.380 άτομα, έναντι 561.857 στο αντίστοιχο διάστημα του 2015 και 436.762 την ίδια περίοδο του 2016.

Οι κύριοι προορισμοί τους ήταν η Κωνσταντινούπολη, το Κουσάντασι, το Μπόντρουμ (σ.σ.Αλικαρνασσός), το Τσεσμέ (σ.σ. Κρήνη), η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η Καππαδοκία. Η Τουρκία προσφέρει μοναδικές διακοπές σε τουρίστες από όλον τον κόσμο. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να βρουν πάντα μια φιλόξενη ατμόσφαιρα στην Τουρκία. Η κουλτούρα στις δύο χώρες είναι πολύ παρόμοια. Αναμένουμε ότι ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια.

ΕΡ. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν μάλλον δύσκολα για τον τουρισμό στην Τουρκία, κυρίως λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων. Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης των αφίξεων και των εσόδων φέτος; Ποια είναι η εκτίμησή σας για το 2018; Θα είναι καλή χρονιά;
ΑΠ .Η τρομοκρατία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που επηρεάζει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά όλον τον κόσμο. Δυστυχώς, περιστατικά τρομοκρατίας συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές, αλλά και στις ΗΠΑ. Όλες οι χώρες χρειάζεται να δείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους από αυτή την άποψη.

Η Τουρκία κάνει σημαντική δουλειά τόσο για την ασφάλεια στα σύνορα, όσο και για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων στο εσωτερικό της χώρας. Είναι εξίσου ασφαλής με τα κράτη της Δύσης. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο εννεάμηνο του 2017, ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 27,71% και τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 16,45%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ο αριθμός των ξένων επισκεπτών ξεπέρασε τα 26 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν σε 20,1 δισ. δολάρια. Αναμένουμε ότι η αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών και τα έσοδα θα συνεχιστεί και το 2018. Οι κύριες αγορές για την τουρκική τουριστική βιομηχανία σε όρους αριθμού επισκεπτών ήταν στο εννεάμηνο οι χώρες Ρωσία, Γερμανία, Ιράν, Γεωργία και Ηνωμένο Βασίλειο.