12 Νοεμβρίου 2017

Γαλλία και Γερμανία, δυο "αδέλφια εξ αίματος"

Στα εγκαίνια του πρώτου γαλλογερμανικού μουσείου πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο Χαρτμανσβάιλερκοπφ της Αλσατίας, όπου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος...


... της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καθώς και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφέρεται τέλος σχόλιο της FΑZ.

Πριν από 99 χρόνια τέλειωσε ένας παγκόσμιος πόλεμος, από τον οποίο, όλοι όσοι επέζησαν δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα λέγεται πρώτος (παγκόσμιος πόλεμος), μιας και έμελλε να πυροδοτήσει έναν δεύτερο, πιο φρικαλέο (…). Μόλις δύο δεκαετίες μετά την πτώση των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών-εθνών, επήλθε ξανά η καταστροφή".

Ο σχολιογράφος της FAZ αναφέρει στη συνέχεια "Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να είναι τόσο αλαζονικοί ώστε να πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα θα μείνει εσαεί αλώβητη από αντίστοιχες αυταπάτες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο Γερμανός πρόεδρος μαζί με τον νέο Γάλλο πρόεδρο να κοιτάξουν μαζί, από το Χαρτμανσβάιλερκοπφ, το παρελθόν και το μέλλον της Ευρώπης".

"Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι μετά από σε τρεις πολέμους, μοιάζουν με αδέλφια εξ αίματος, των οποίων τα οφέλη, παρά τις διαφορές τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει κανείς να ξεχνά, ειδικά όταν ανακύπτουν δυσκολίες στην καθημερινή πολιτική ζωή".