22 Νοεμβρίου 2017

Σε «κρίσιμη φάση» η αναζήτηση για το εξαφανισμένο υποβρύχιο της Αργεντινής - ΒΙΝΤΕΟ

Τα 44 μέλη του πληρώματος μπορεί να ξεμείνουν από ώρα σε ώρα από οξυγόνο

Σε «κρίσιμη φάση» βρίσκεται πλέον η αναζήτηση για το υποβρύχιο που αγνοείται εδώ και μια εβδομάδα στον Νότιο Ατλαντικό, αφού [δείτε το βίντεο]...


... τα 44 μέλη του πληρώματός του μπορεί να ξεμείνουν από ώρα σε ώρα από οξυγόνο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, Enrique Balbi.

Δεκάδες αεροπλάνα και σκάφη αναζητούν εναγωνίως το «ARA San Juan». Η ευνοϊκή εξέλιξη είναι η βελτίωση του καιρού που τους επιτρέπει να διευρύνουν την ακτίνα έρευνάς τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που την αναζήτηση δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι και τα τεράστια κύματα. Δυστυχώς όμως πρόκειται για πρόσκαιρη βελτίωση, αφού η κακοκαιρία αναμένεται να επανέλθει αύριο, επισήμανε ο Balbi. Φυσικά, μέχρι τότε μπορεί να είναι ήδη αργά...

Εάν το υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής δεν είχε τη δυνατότητα να αναδυθεί καθόλου στην επιφάνεια της θάλασσας από τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και χάθηκε το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του που επαρκούν για εφτά ημέρες θα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

«Είμαστε σε κρίσιμη φάση, ιδίως σε ότι αφορά στο οξυγόνο. Δεν υπήρξε η οποιαδήποτε επαφή με κανένα σκάφος που θα μπορούσε να είναι το San Juan», είπε χαρακτηριστικά ο Balbi στους ρεπόρτερ.

Στην επιχείρηση αναζήτησης του υποβρυχίου συμμετέχουν, όπως έχει γίνει γνωστό, σχεδόν 30 σκάφη και αεροπλάνα από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Βρετανία και τη Βραζιλία, με πληρώματα που ξεπερνούν τα 4.000 άτομα. Τα αεροσκάφη έχουν «καλύψει» έκταση περίπου 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της αχανούς θαλάσσιας έκτασης δεν έχει διερευνηθεί ακόμα από τα σκάφη.

Σύμφωνα με το Reuters, κανένα από τα σήματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες ή τα περιστατικά με ναυτικές φωτοβολίδες που κατέγραψαν τα σωστικά σκάφη δεν σχετίζεται τελικά με το εξαφανισμένο υποβρύχιο.

Το βράδυ της Τρίτης, όπως αποκάλυψε ο Balbi, ένα βρετανικό πλοίο ανέφερε ότι εντόπισε στον ουρανό τρεις πορτοκαλί και λευκές φωτοβολίδες, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε ότι δεν προέρχονταν από το χαμένο υποβρύχιο.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τη μάχη με τα κύματα που δίνει το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Σαν Χουάν: