14 Νοεμβρίου 2017

«Δάκτυλο» Ρωσίας και Βενεζουέλας στην καταλανική κρίση βλέπει η Ισπανία

Οι Ισπανοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών υποστήριξαν ότι Μόσχα και Καράκας οργάνωσαν εκστρατεία υποστήριξης των Καταλανών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας...


... μέσω των social media προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι δύο Ισπανοί αξιωματούχοι μιλώντας στις Βρυξέλλες ότι, ρωσικά συμφέροντα, κρατικά και ιδιωτικά, χρησιμοποίησαν social media ώστε να προωθήσουν το μήνυμα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στην Καταλονία. Μάλιστα, όπως υποστήριξαν το 70% των ύποπτων λογαριασμών συνδέονταν με τη Ρωσία και το υπόλοιπο 30% με τη Βενεζουέλα.

Από τη μεριά τους οι Καταλανοί αυτονομιστές υποστηρίζονται ότι δεν υπήρξε καμία ρωσική παρέμβαση ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

«Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι όλη αυτή η δραστηριότητα προήλθε κατά βάση από ρωσική επικράτεια», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Maria Dolores de Cospedal. Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν αποδείξεις για τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Alfonso Dastis, απάντησε καταφατικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» στην καταλανική κρίση, το πρόσωπο της κρίσης Carles Puigdemont, φρόντισε πάντως χθες να ολοκληρώσει την αναδίπλωσή του με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, δηλώνοντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ότι τελικά είναι έτοιμος να δεχθεί και άλλη λύση πλην της ανεξαρτησίας.