15 Δεκεμβρίου 2017

Ο κ. Κοτζιάς και ο Αλ. Παπαχελάς: Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας…

Τον Ιανουάριο του 2017, και μετά τη λήξη της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, δέχθηκε αήθη συντονισμένη...
... και οργανωμένη επίθεση από κυπριακά και ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, που είχαν πηγή τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Επρόκειτο για προσπάθεια που καθοδηγήθηκε από ξένο κέντρο για να εκδιωχθεί ο κ. Κοτζιάς από το υπουργείο Εξωτερικών. Για την ιστορία, ο Νορβηγός διπλωμάτης εξαπάτησε τους Κύπριους και τους Ελλαδίτες δημοσιογράφους που έγραψαν απίστευτα ψέματα για τον Έλληνα υπουργό. Είναι αυτή μία από τις θλιβερές ιστορίες της δημοσιογραφίας και σίγουρα θα έπαιρνε βραβείο …Fake News, το οποίο θα τους απένειμε ο ίδιος ο …Ντόναλντ Τραμπ!

Εκείνο τον καιρό, και για μερικές μέρες μέχρι να αποκαλύψει το σχέδιο του Έιντε και των Βρετανών η ιστοσελίδα μας, δημοσιεύοντας τα σχετικά έγγραφα, ο κ. Κοτζιάς κινδύνευσε πραγματικά, διότι πολιτικοί αρχηγοί από την Κύπρο ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει. Θα ήταν άδικο αν το έκανε -και ευτυχώς για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα που δεν άκουσε τις κυπριακές …σειρήνες, οι οποίες καθοδηγούνταν από το Λονδίνο.

Τότε υποστήριξα με πάθος και μέχρι παρεξήγησης τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Και δεν τον υποστήριξα επειδή ταυτίστηκαν οι θέσεις μας για την αγαπημένη μου Κύπρο. Με τη στρατηγική του, ο κ. Κοτζιάς άλλαξε τα πράγματα στο Κυπριακό. Η απαίτηση του για τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, και η επιμονή του για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, έριξε την Άγκυρα στο καναβάτσο.

Το πιστεύω ακράδαντα, διότι ήμουν και στη Γενεύη, και στο Κραν Μοντανά. Η στρατηγική του, αναγκαστικά έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κύπρου και τα κυπριακά κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, που θα ανακουφιστεί αν «φαγωθεί» ο κ. Κοτζιάς, και βεβαίως υποστηρίχθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία - προς τιμή της.

Όσοι ασχολούμαστε με το Κυπριακό διαπιστώσαμε αλλαγή της στάσης των ξένων, εκτός των Βρετανών, οι οποίοι πάσχουν από το τουρκικό σύνδρομο. Διότι οι θέσεις του κ. Κοτζιά ήταν ορθές, δημοκρατικές και απόλυτα δίκαιες. Επιμένοντας στις θέσεις του, η Τουρκία διά του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναγκάστηκε να παραδεχθεί ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ότι απαιτεί και τις εγγυήσεις, και τα επεμβατικά δικαιώματα και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων. Και έτσι αποκαλύφθηκε το τουρκικό παραμύθι, που είχαν χάψει και οι απαράδεκτοι οπαδοί της «όποιας λύσης».

Πρέπει επίσης να τονίσω, ότι λόγω της επιμονής του Έλληνα υπουργού στα τρία αυτά σημαντικά ζητήματα, ο κ. Αναστασιάδης είδε με διαφορετικό μάτι την στάση της Τουρκίας και κατάλαβε ότι οι παλαιότερες θέσεις του ήταν εντελώς, μα εντελώς λάθος.

Με τον κ. Κοτζιά διαφώνησα πολλές φορές, αλλά και ο ίδιος θύμωσε για μερικά από τα κείμενά μου, ιδιαίτερα με εκείνο στο οποίο εξέφραζα την άποψη μου ότι η πρόσκληση στον Ερντογάν ήταν ένα μεγάλο λάθος. Δεν ξέρω αν δικαιώθηκε εκείνος ή εγώ. Θα φανεί στην πορεία…

Αμυνόμενος όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, και προσπαθώντας να πείσει ότι ήταν ορθή η απόφαση του για την πρόσκληση προς τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, έκανε ένα λάθος. Μου θύμισε αυτό που λένε στο χωριό μου ότι ανέμειξε τα πίτουρα με τις κότες…

Μα τον Θεό ή τον …Μαρξ κύριε υπουργέ… Υπάρχει δημοσιογράφος στην Ελλάδα που δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Αλέξη Παπαχελά; Και ποιος δημοσιογράφος που θα καθόταν απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τον ρωτούσε για την απίστευτη βλακεία του να θέλει να αλλάξει τη συνθήκη της Λωζάνης;

Μα πραγματικά πιστεύετε κ. υπουργέ ότι αν δινόταν η συνέντευξη στους συναδέλφους του ΑΠΕ, δεν θα υπέβαλλαν την ίδια ερώτηση; Αν το πιστεύετε τους αδικείτε διότι ασκούν το λειτούργημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

ΕΠΙΣΗΣ: Έχετε την εντύπωση ότι για να παρθεί μία συνέντευξη δεν χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι όποια κανάλια υπάρχουν διαθέσιμα; Βεβαίως το κάνουμε. Άρα δεν απασχολεί κανένα και δεν είναι …ενοχοποιητικό στοιχείο ότι παρενέβη -που δεν το ξέρω- ο Χ ή Ψ φίλος του κ. Ερντογάν.

Καταλήγοντας, και επειδή πιστεύω ότι μου επιτρέπετε κ. υπουργέ να σας εκφράζω ελεύθερα αυτά που σκέφτομαι, έχω να σας πω ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ασύστολα τις λέξεις «προδότης» και «προδοσία». Ε, λοιπόν, δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Και για να είμαι ειλικρινής είναι από τις περιπτώσεις που βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

Ο κ. Κοτζιάς έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και έχει μεγάλο έργο να επιτελέσει. Έχει μπροστά του τεράστιες προκλήσεις και είμαι βέβαιος πως θα αντεπεξέλθει… Στο Κυπριακό είχατε μία τεράστια επιτυχία, και αυτοί που επιχείρησαν να σας βλάψουν έφαγαν ένα δυνατό μπάτσο και ήταν όλος δικός τους. Τα ρεπορτάζ ήταν ψεύτικα και η πραγματική ελεύθερη δημοσιογραφία έπρεπε να τους αποβάλει.

Ξαφνικά σας προέκυψε και το Σκοπιανό. Και καλά κάνετε να θέλετε να το αφαιρέσετε από το πιάτο των εθνικών θεμάτων και προβλημάτων. Αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτοί προκάλεσαν την Ελλάδα. Όχι η Ελλάδα τους Σκοπιανούς. Η υπόθεση της ονομασίας δεν μπορεί να χαθεί, αντίθετα μπορεί να κερδηθεί. Έχετε μεγάλη υποστήριξη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Μην το λύσετε απλά για να το …λύσετε.

Οι σχέσεις με την Αμερική βελτιώθηκαν σε απίστευτο βαθμό και ως δημοσιογράφος που κινούμαι στην Ουάσιγκτον, γνωρίζω ότι το παιγνίδι που παίχθηκε ήταν για μεγάλους παίκτες. Σας αξίζουν συγχαρητήρια. Διότι είσασταν πειστικός και είχατε ισχυρά επιχειρήματα. Ό,τι καταθέσατε από τον περασμένο Μάρτιο ως προβλέψεις για την ευρύτερη γειτονιά μας επιβεβαιώθηκαν. Θα έλεγα ότι είχαν επιρροή μεγάλη στην υπερδύναμη, που εκτίμησε τη βοήθεια σας σε περιπτώσεις που αφορούσαν τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Και ενώ έχετε τόσες επιτυχίες -διεθνείς επιτυχίες- ασχολείστε με το …Survivor. Ήταν μία άτυχη στιγμή σας και πρέπει να το παραδεχθείτε κύριε Υπουργέ. Και βεβαίως γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνετε. Διότι οι μεγάλες παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να «γεννήσουν» και μεγάλες φιλίες…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Και εγώ έχω τα παράπονά μου με τον αγαπητό συνάδελφο, που δεν έστησε στον τοίχο τον Ερντογάν για το Κυπριακό. Είμαι βέβαιος πως θα το κάνει με την πρώτη ευκαιρία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχε και σκοπιμότητα… [mignatiou]