18 Δεκεμβρίου 2017

Απάντηση Κοτζιά για την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη

Σκληρή γλώσσα σε Τουρκία

Την άποψή του για την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη, οι οποίοι ασκούν και δικαστικές λειτουργίες, είπε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του...
... στην κυριακάτικη Real News.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας, «τι απαντάτε στον Ταγίπ Ερντογάν, που ζήτησε οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους; Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να εμφανίζεται ως ο εγγυητής των δικαιωμάτων της μειονότητας;», δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο της Τουρκίας και εκείνος το αποδέχθηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι Έλληνες μουσουλμάνοι. Από την πλευρά μας παίρνουμε σειρά κοινωνικών οικονομικών μέτρων που θα καλυτερεύσουν τη ζωή των Ελλήνων της Θράκης χριστιανών και μουσουλμάνων, καθώς και την οργάνωση των μουφτήδων.

» Ειδικότερα, ως προς τους μουφτήδες η τουρκική διπλωματία κάνει προτάσεις για τους Έλληνες μουφτήδες ενώ δεν της πέφτει λόγος. Προτείνει, δε, να προωθηθεί κάτι που δεν γίνεται στην ίδια την Τουρκία και μάλιστα όταν οι δικοί της μουφτήδες δεν ασκούν δικαστικές λειτουργίες. Όπως παραδέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εξέφρασε μία "παράκληση" και όχι μία πολιτική θέση».