30 Δεκεμβρίου 2017

Συνεργασία ΕΑΒ με την ιαπωνική εταιρεία ShinMaywa Industries Ltd - ΒΙΝΤΕΟ

Για την προώθηση του αμφίβιου αεροσκάφους US-2

Ελληνοϊαπωνική συνεργασία στον τομέα της αεροναυτικής φαίνεται ότι προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, με στρατηγικό στόχο την είσοδο των Ιαπώνων [δείτε το βίντεο]...
... στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Ελλάδος και με εκτελεστικό βραχίονα την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι ο κρίσιμος –σε πανευρωπαϊκό επίπεδο– τομέας της αεροπυροσβέσεως, μετά την ολοκλήρωση της γραμμής παραγωγής των εξαιρετικά πετυχημένων Canadair, που αποτελούσαν –και αποτελούν ακόμα– τη βάση των μονάδων αεροπυροσβέσεως Ελλάδος, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας.

Το ιαπωνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην προώθηση του τετρακινητηρίου αμφίβιου αεροσκάφους τους US-2, που αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη του παλαιότερου δοκιμασμένου στην Ιαπωνία US-1, και το οποίο είναι ικανό για εκτέλεση αποστολών ερεύνης-διασώσεως, ναυτικής συνεργασίας, αλλά και αεροπυροσβέσεις, καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σε μία «βολή», συμφώνως με τους Ιάπωνες, 15 τόνους νερό, να επιχειρεί με κύματα ύψους μέχρι 3 μέτρων (!) και δυνατότητα παραμονής εν πτήσει περί τις 10 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό!

Συμφώνως με ασφαλείς πληροφορίες της ιστοσελίδος μας σε πρώτη φάση τους ενδιαφέρει να προχωρήσει η απόκτηση του προαναφερθέντος αεροσκάφους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κονδύλια της ΕΕ, για τη δημιουργία ενός ενιαίου στόλου αεροπυροσβεστικών αεροσκαφών, που θα δρα «όπου δει».

Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν συνεχείς επαφές μεταξύ των Ιαπώνων, με αρμόδιους της ελληνικής πλευράς, μεταξύ των οποίων συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης με τον Ιάπωνα πρέσβη στην Αθήνα, και εκπροσώπων της ιαπωνικής εταιρείας ShinMaywa Industries Ltd με εκπροσώπους της ΓΔΑΕΕ και επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Πιο συγκεκριμένα. Τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα επισκέφθηκαν στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας ShinMaywa Industries Ltd, οι οποίοι συνοδεύονταν από παράγοντες της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ και την Α’ Γραμματέα της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Αθήνα κυρία Emi Mashiko. Την ιαπωνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΒ Ζαχαρίας Γκίκας, ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Θ. Μαζαράκος, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Χαράλαμπος Παπασπύρος και στελέχη της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως με τη διοίκηση της ΕΑΒ παρουσιάσθηκαν οι δραστηριότητες των δυο εταιρειών και ακολούθησε ευρεία ενημέρωση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συζήτηση για προοπτικές μεταξύ τους συνεργασίας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση της ιαπωνικής αντιπροσωπείας στους χώρους παραγωγής.  Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα Υasuhiro Shimizu έγινε δεκτός στο γραφείο του από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Είχε προηγηθεί κατά δύο μόλις ημέρες η επίσκεψη στελεχών της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα στη ΓΔΑΕΕ, με επικεφαλής πάλι την κυρία Emi Mashiko, η οποία συνοδευόταν από εκπροσώπους της εταιρείας Shin-Maywia Industries. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη ΠΝ και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες συζητήθηκαν θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της ιαπωνικής εταιρείας, οι προοπτικές συνεργασίας της με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η ενδεχόμενη εκμετάλλευση συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ενδεικτικό του στοχευμένου ενδιαφέροντος των Ιαπώνων για τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά είναι και το γεγονός ότι στην συνάντηση παραβρέθηκαν στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη, parapolitika.gr