16 Ιανουαρίου 2018

Η Αυστρία υποκινεί μειονοτικά ζητήματα στη βόρεια Ιταλία

Μοιράζει υπηκοότητες σε γερμανόφωνους Ιταλούς

Επίσκεψη εργασίας στην Ιταλία, σε ένα σχετικά αντίξοο κλίμα, λόγω των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε Βιέννη και Ρώμη, πραγματοποιεί...

... την Τρίτη, η εμφανιζόμενη ως ανεξάρτητη, αλλά προερχόμενη από το συγκυβερνόν ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, νέα Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Μετά την επίσκεψή της στην Μπρατισλάβα την περασμένη εβδομάδα, η Ρώμη θα είναι η δεύτερη πρωτεύουσα στην οποία θα βρεθεί η πρώην δημοσιογράφος και πρώην διπλωμάτης Κάριν Κνάισλ, έπειτα από την ανάληψη των νέων καθηκόντων της στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ορκίστηκε η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Οι ήδη εδώ και καιρό αρκετά τεταμένες αυστρο-ιταλικές σχέσεις εξαιτίας του προσφυγικού και των επανειλημμένων, στο παρελθόν, απειλών της Βιέννης για κλείσιμο του Περάσματος Μπρένερ στα σύνορα με την Ιταλία, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με την εξαγγελία της πρόθεσης της νέας αυστριακής κυβέρνησης να αποδώσει και την αυστριακή υπηκοότητα σε γερμανόφωνους και λαντινόφωνους πολίτες της επαρχίας του Νοτίου Τιρόλου (Άλτο Άντιτζε) στη Βόρεια Ιταλία.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες που θα έχει την Τρίτη το απόγευμα στη Ρώμη η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών με τον Ιταλό ομόλογό της Ατζελίνο Αλφάνο, με τον οποίο υπήρξε μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας την περασμένη Πέμπτη στη Βιέννη, κατά την παράδοση, για το 2018 στην Ιταλία, της Προεδρίας του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), την οποία ασκούσε το 2017 η Αυστρία.

Όπως δήλωσε παραμονή της επίσκεψης η Κάριν Κνάισλ, το πώς θα συζητηθεί το θέμα των διπλών υπηκοοτήτων θα φανεί στην πορεία των συνομιλιών με τον Ιταλό ομόλογό της, ενώ το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, αναφέρει πως κύριος σκοπός της «τυπικής επίσκεψης» είναι η αμοιβαία γνωριμία.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στο θέμα της διπλής υπηκοότητας η αυστριακή κυβέρνηση αναζητά τη συναίνεση της ιταλικής κυβέρνησης και πως δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες χωρίς μια συνεννόηση με τη Ρώμη και το Μπολτσάνο (πρωτεύουσα της επαρχίας Άλτο Άντιτσε).