12 Ιανουαρίου 2018

Μετά τα Ιεροσόλυμα ο Ερντογάν θέλει και την Αλάμπρα της Ισπανίας

Έχει ξεφύγει εντελώς ο σουλτάνος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Τουρισμού της Τουρκίας να οργανώσουν ταξίδια προσκυνητών...


... στην Αλάμπρα της Ισπανίας και στην Ιερουσαλήμ με επικεφαλής τους μουχτάρηδες.

Οι μουχτάρηδες επί οθωμανικής περιόδου ήταν οι αντίστοιχοι πρόεδροι των δικών μας κοινοτήτων στα χωριά. Υφίστανται ακόμα ως θεσμός στην Τουρκία, ως κατώτατος τοπικός άρχοντας σε επίπεδο συνοικίας ή μικρής κοινότητας.

«Εάν πάτε στο Παλάτι της Αλάμπρα -για την ακρίβεια ο υπουργός εσωτερικών μας μπορεί να διοργανώσει ταξίδια εκεί με τις κεφαλές των χωριών μας- θα δείτε μια επιγραφή [γραμμένη πάνω από μια από τις θύρες]: Δεν υπάρχει άλλος νικητής από τον Θεό», είπε ο Ερντογάν.

Από το ακροατήριο ένας μουχτάρης φώναξε να κάνουν ταξίδια και στην Ιερουσαλήμ, με τον Τούρκο Πρόεδρο να συμφωνεί ότι πρέπει να οργανώνονται ταξίδια και εκεί. Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν ενώπιον αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνέδριο που διεξήχθη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Η Αλάμπρα είναι ανάκτορο και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών στην Γρανάδα, στα νότια της Ισπανίας, το οποίο καταλαμβάνει ένα λόφο στο νοτιοανατολικό όριο της πόλης. Σήμερα η Αλάμπρα είναι τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής, παρόλο που πολλές από τις εμφανείς διακοσμήσεις και οι κήποι είναι πρόσφατες αποκαταστάσεις των παλαιότερων.

Μέσα στην Αλάμπρα ανεγέρθηκε το Παλάτι του Κάρολου Ε’ από τον Κάρολο Κουΐντο το 1527. Το 1984 η Αλάμπρα, μαζί με τη Χενεραλίφε (Generalife) και το Αλμπαϊσίν (Albaicín) αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.