16 Ιανουαρίου 2018

Μετά τους Ρώσους ανοίγουν θέμα στον Τραμπ και με τους Κινέζους;

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, είχε προειδοποιηθεί στην αρχή της περασμένης χρονιάς από το FBI για τη σύνδεση με την Κίνα που οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας...
... εκτιμούσαν πως μπορεί να έχει η πρώην σύζυγος του Ρούπερτ Μέρντοκ, η Ουέντι Ντενγκ Μέρντοκ, με την οποία ο Κούσνερ διατηρεί φιλικές σχέσεις, έγραψε τη Δευτέρα η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας είχε προειδοποιήσει τον Κούσνερ ότι η Ντενγκ Μέρντοκ υπήρχε ενδεχόμενο να αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει τη φιλική σχέση της με τον ίδιο και με τη σύζυγό του Ιβάνκα, κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να προωθήσει τα κινεζικά συμφέροντα στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές «ενήμερες για το θέμα», τις οποίες δεν κατονόμασε.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανησυχούσε πιο συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο η Μέρντοκ να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σχέση της με το ζευγάρι για να προωθήσει ένα κατασκευαστικό έργο που σκόπευε να χρηματοδοτήσει το Πεκίνο στην Ουάσινγκτον, την ανέγερση ενός πύργου ύψους 25 μέτρων μέσα σε έναν κινεζικό κήπο, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο.

Μία από τις πηγές της WSJ ανέφερε πως το FBI θεωρούσε ότι αυτός ο πύργος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία. Η Ουέντι Ντενγκ είχε παντρευτεί τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ ?στον όμιλο του οποίου ανήκουν μεταξύ άλλων το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News (που αντιμετωπίζει εξαιρετικά ευνοϊκά τον νυν πρόεδρο), αλλά και η WSJ? το 1999. Το ζευγάρι χώρισε το 2013.

Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι η προειδοποίηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συνηθισμένης ενημέρωσης του Τζάρεντ Κούσνερ από τις υπηρεσίες ασφαλείας όταν ο γαμπρός του Τραμπ αναλάμβανε ρόλο ανώτερου συμβούλου του πεθερού του στην αμερικανική προεδρία, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Σύμφωνα με την Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, ένας εκπρόσωπος της Ντενγκ Μέρντοκ, η οποία έχει γεννηθεί στην Κίνα αλλά έχει αμερικανική υπηκοότητα, διαβεβαίωσε ότι η ίδια δεν είχε καμιά ενημέρωση για τις ανησυχίες του FBI, ούτε πολύ περισσότερο για έργα που σκόπευε να χρηματοδοτήσει η κινεζική κυβέρνηση.