6 Φεβρουαρίου 2018

Κατά 70% μειώθηκαν οι πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ

«Η προσαρμογή του κόσμου στα νέα δεδομένα ήταν εντυπωσιακή και αιφνιδίασε κι εμάς»

Εντυπωσιακή μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου χρέωσης της σακούλας, το οποίο...


... τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε η Voria.gr από τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκύπτει ότι η χρήση της πλαστικής σακούλας έχει περιοριστεί σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 70%! Παράλληλα, τα καταστήματα έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθέματά τους στις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και δίνουν συνεχώς νέες παραγγελίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Στον Μασούτη
Σύμφωνα με πληροφορίες στα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μασούτης» η χρήση της πλαστικής σακούλας μειώθηκε δραστικά μέσα στον Γενάρη, φτάνοντας ως και στο 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως ανέφερε στην Voria.gr εκπρόσωπος της αλυσίδας «η προσαρμογή του κόσμου στα νέα δεδομένα ήταν εντυπωσιακή και αιφνιδίασε ακόμη κι εμάς τους ίδιους».

Είναι ενδεικτικό ότι τα αποθέματα τα οποία διέθετε η αλυσίδα σε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες εξαντλήθηκαν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο και δόθηκαν άλλες δύο παραγγελίες, από ένα εκατομμύριο κομμάτια η κάθε μία. «Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου διαθέσαμε τόσες επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, όσες είχαμε δώσει σε ολόκληρο το 2017», ανέφερε εκπρόσωπος της αλυσίδας. Σημείωσε ότι, παράλληλα, υπήρξε αντίστοιχη δραστική μείωση στις παραγγελίες για πλαστικές σακούλες.

Στις υπόλοιπες αλυσίδες
Στο ίδιο ποσοστό (70%) παρατηρείται η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και στις υπόλοιπες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, My Market, Metro),σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες έδωσαν στη Voria.gr οι εκπρόσωποί τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Δήμητρα Δασκαλάκη, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της αλυσίδας Metro «μέσα στις πρώτες 25 ημέρες του 2018 οι πελάτες μας αγόρασαν την τριπλάσια ποσότητα από τσάντες πολλαπλών χρήσεων από αυτήν που αγόρασαν συνολικά όλο το 2017. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν σε χρόνο ρεκόρ όλες οι τσάντες  πολλαπλών χρήσεων που είχαν παραγγελθεί και να προβούμε άμεσα σε νέες πολύ μεγαλύτερες παραγγελίες».

Άλλες περιπτώσεις
Σημαντική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας παρατηρείται και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων όπως για παράδειγμα στα αρτοποιία, ωστόσο, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, αυτή κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι αρτοποιοί προτείνουν στους καταναλωτές να προτιμούν χάρτινη σακούλα, της οποίας η χρήση έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, υπάρχουν πελάτες που επιμένουν στην πλαστική σακούλα επειδή, όπως λένε, διατηρεί πιο φρέσκο το ψωμί.

Μικρότερη είναι η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων (ψιλικά, εστίαση κ.λπ.). Μάλιστα, οι καταστηματάρχες, στην πλειονότητά τους αποφεύγουν να χρεώσουν την πλαστική σακούλα στους πελάτες και προτιμούν να απορροφούν οι ίδιοι το τέλος χρήσης (0,04 ευρώ).
του Νίκου Ηλιάδη, voria.gr