10 Φεβρουαρίου 2018

Οι Αιγύπτιοι ξηλώνουν από δρόμο του Καΐρου το όνομα του Οθωμανού σουλτάνου Σελίμ Α’

Το όνομα ενός δρόμου στη συνοικία Ζεϊτούν της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, που είχε δοθεί στον Οθωμανό σουλτάνο Σελίμ Α΄ (γνωστό και ως Γιαβούζ, που σημαίνει «σκληρός») αποφάσισε να αλλάξει η περιφέρεια...


... του Καΐρου, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα της αγγλόφωνης αιγυπτιακής έκδοσης Egypt Independent, προσθέτοντας ότι ο κυβερνήτης της περιοχής Άτεφ Άμπντελ Χαμίντ δήλωσε ότι θα υπάρξει ένας διάλογος με τους κατοίκους της περιοχής, για το νέο όνομα που θα επιθυμούσαν να δώσουν στο δρόμο αυτό.

Ο Σελίμ Α’, σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1512 έως το 1520, ήταν ο υπεύθυνος για τους θανάτους χιλιάδων Αιγυπτίων, σε επιθέσεις που εξαπέλυσε εκείνη την εποχή στη χώρα του Νείλου η Οθωμανική Αυτοκρατορία, και πρακτικά έγινε ο πρώτος αποικιοκράτης της νεώτερης ιστορίας της Αιγύπτου, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, στο οποίο ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Χελουάν δρ. Μοχάμεντ Σάμπρι καταγγέλλει το γεγονός ότι δόθηκε σε δρόμο του Καΐρου το όνομα ενός ανθρώπου που έθεσε κάτω από την εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη χώρα, προκαλώντας θανάτους και καταστροφές.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της συνδέει το γεγονός αυτό με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «δεν ισχύει η συμφωνία Αιγύπτου – Κύπρου για την ΑΟΖ», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση αυτή της Τουρκίας, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπο του Άχμεντ Αμπού Ζάιντ.

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η συμφωνία Αιγύπτου – Κύπρου διέπεται από τις διεθνείς συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών και οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των αποφάσεων αυτών θα απορριφθεί. Ο Σελίμ Α΄ ήταν ο ένατος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος βασίλευσε από το 1512 μέχρι το 1520.

Έγινε γνωστός εξαιτίας της πολύ μεγάλης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα με την κατάκτηση του Χαλιφάτου των Μαμελούκων του Καΐρου την περίοδο 1516-1517, που περιλάμβανε τη Συριοπαλαιστίνη, τη Χετζάζη, την Αίγυπτο, τριπλασιάζοντας την έκταση της αυτοκρατορίας.

Με αυτό το τρόπο η καρδιά του αραβικού κόσμου πέρασε στον έλεγχο των Οθωμανών, οι οποίοι έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή και στον ισλαμικό κόσμο. Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε το τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ.