21 Φεβρουαρίου 2018

Tα συζητούν MIT και συριακή Mukhabarat…

Ο Ερντογάν κάνει άμεσα το χατίρι του Βλαντιμίρ Πούτιν

 Μια μεγάλη αποκάλυψη συμπεριλάμβανε η ενημέρωση που έγινε από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν και εξ απορρήτων σύμβουλο, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος με μια έμμεση αναφορά...
... έδωσε να καταλάβουμε ότι έχουν αναλάβει δράση τα παραδοσιακά κανάλια συνεννόησης της Μέσης Ανατολής, αυτά των μυστικών υπηρεσιών, τα οποία συνήθως φέρνουν και τα πλέον εντυπωσιακά αποτελέσματα στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας έρχονται σε επαφή όποτε το απαιτούν ο περιστάσεις στη Συρία, ήταν η αναφορά του Τούρκου εκπροσώπου, ο οποίος βεβαίως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. «Αυτό είναι μέρος της αποστολής που δόθηκε στον οργανισμό πληροφοριών της Τουρκίας», πρόσθεσε, ώστε να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία.

Προφανώς, επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Τουρκίας θα είναι ο αρχηγός της MIT, Δρ. Χακάν Φιντάν. Η απάντηση του Καλίν δόθηκε όταν ρωτήθηκε για τη ρωσική πρόταση εμπλοκής της Τουρκίας σε άμεσες συνομιλίες με το συριακό καθεστώς. Όπως προαναφέρθηκε, οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, αποτελούν την επιτομή της πιο «βαθιάς» έκφρασης των καθεστώτων.

Κατά συνέπεια, το συμπέρασμα είναι, ότι Συρία και Τουρκία συζητούν ήδη για το Αφρίν, καθώς οι Ρώσοι για μια ακόμη φορά, με διπλωματική μαεστρία, επέβαλαν τη θέση τους. Όχι ότι διέθετε και εναλλακτική ο Ερντογάν, να αδιαφορήσει για τις «φιλικές παραινέσεις» του Βλαντιμίρ Πούτιν…

«Ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, όπως προτείνεται από τον Λαβρόφ, είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε ο Καλίν, υπενθυμίζοντας ότι τα έμμεσα μηνύματα της Τουρκίας έχουν μεταφερθεί στη Συρία από τη Ρωσία και το Ιράν στο πλαίσιο των συναντήσεων της Αστάνα.

Η ρωσική διπλωματία γνώριζε ασφαλώς ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει στην έναρξη συζητήσεων με το συριακό καθεστώς. Η διατύπωση της πρότασης Λαβρόφ όμως έγινε με τέτοιον τρόπο, ώστε και να απορριφθεί από τους Τούρκους οι οποίοι θα μπορούν να υποστηρίζουν ότι «πάτησαν πόδι».

Από την άλλη όμως εξασφαλίζουν ότι «η δουλειά θα γίνει», διά της εμπλοκής των μυστικών υπηρεσιών στη διαδικασία. Σημασία έχει η ουσία, αφού σε επικοινωνιακό επίπεδο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, επί της ουσίας όμως όλοι γνωρίζουν πλέον ποιοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές στην περιοχή.