8 Απριλίου 2018

Απέπλευσε το τουρκικό πλωτό τρυπάνι Deepsea Metro-2

Απέπλευσε από τον όρμο πλησίον της γέφυρας Osmangazi το πλωτό τρυπάνι Deepsea Metro-2 τουρκικής ιδιοκτησίας με άγνωστη μέχρι στιγμή προορισμό.

Το πλοίο όπως φαίνεται στην σελίδα Marine Traffic βρίσκεται μερικά μίλια έξω...


... από τον μόλο στον οποίο είχε ναυλοχήσει τους τρεις τελευταίους μήνες. Δεν είναι γνωστό τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ώρες ή μέρες ή εβδομάδες και ποια θα είναι η πορεία του πλοίου, όμως αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το πλοίο μετά από τρεις μήνες απέπλευσε.

Το πλοίο αυτό αναμένεται να αποτελέσει το μακρύ και αποφασιστικό χέρι της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού χάρις σε αυτό η Άγκυρα θα μπορεί να πραγματοποιήσει ανενόχλητη γεωτρήσεις εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ και να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας, στέλνοντας μηνύματα αμφισβήτησης σε όποια ενεργειακή εταιρεία που επιθυμεί να πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Deepsea Metro-2 με σημαία νησιών Marshall είναι νοτιοκορεάτικης ναυπήγησης και μπήκε στο νηολόγιο το 2011. Έχει μήκος 229 μέτρα μπορεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε 40 χιλιάδες πόδια βάθος.

Το πλωτό τρυπάνι ανήκε στις εταιρείες Deepsea Metro Ltd και Odfjell Drilling οι οποίες πούλησαν το πλοίο τον Μάρτιο του 2016 έναντι 210 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Chalfont Shipping Ltd. Με την σειρά της η νέα ιδιοκτήτρια  εταιρεία πούλησε το πλοίο έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ στο Καλοκαίρι του 2017.