20 Μαΐου 2018

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Μόναχο - ΒΙΝΤΕΟ

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, και υπό τον ήχο της ποντιακής λύρας, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο.

Χαμόγελα ικανοποίησης [δείτε το βίντεο]...


... και βαθιάς υπερηφάνειας σκόρπισε στους Πόντιους που ζουν εκεί το νέο μνημείο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, ανήμερα τη 19η Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια παρουσία πλήθους κόσμου.

Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου αλλά και ποντιακών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής φορώντας παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές και κρατώντας τα λάβαρα των σωματείων τους παραστάθηκαν τιμητικά στο μνημείο καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής.

Το μνημείο απεικονίζει τον πόνο του ξεριζωμού και της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η θρηνούσα μάνα βρίσκεται στο κέντρο του μνημείου, ενώ δεξιά της είναι η παράσταση του πυρρίχιου και αριστερά των ανταρτών του Πόντου. Πάνω από την παράσταση του πυρρίχιου περιέχεται ο χάρτης του Εύξεινου Πόντου, δηλώνοντας την γηγενή παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η πρωτοβουλία ανέγερσης του μνημείου ανήκει στον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου Γρηγόρη Γιαννουλίδη. Χάρη στη συνεργασία του με την ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, τον αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τον γλύπτη Λυκούργο Παπαντωνιάδη, το έργο πήρε σάρκα και οστά.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος μίλησε στο κοινό για τις γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μονάχου. [pontos-news]