20 Μαΐου 2018

Δεκαοκτώ συλλήψεις για τη σπείρα των παράνομων καπνικών προϊόντων

Στις εγκαταστάσεις λειτουργούσαν τρεις σύγχρονες τσιγαρομηχανές

Συνεχίζεται η έρευνα της Οικονομικής αστυνομίας στο παράνομο εργοστάσιο τσιγάρων που εντοπίστηκε χθες στα Μεσόγεια.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται 18 άτομα, οι περισσότεροι...


... εργάτες στο εργοστάσιο, όπως και οι ιδιοκτήτες της αποθήκης που είχε μετατραπεί σε παράνομη καπνοβιομηχανία. Εχουν κατασχεθεί τόνοι χύμα καπνού, εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων γνωστών εμπορικών επωνυμιών που ωστόσο εικάζεται ότι είναι «μαϊμού» και έχουν παραχθεί από τα μέλη του κυκλώματος.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στις εγκαταστάσεις λειτουργούσαν τρεις σύγχρονες τσιγαρομηχανές και μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών για την παρασκευή των απομιμητικών τσιγάρων. Επίσης, συνεχίζεται η καταγραφή των ευρημάτων στην αποθήκη καθώς και η έρευνα για την ταυτοποίηση όλων των μελών του κυκλώματος. Εκτιμάται ότι το παράνομο καπνεργοστάσιο ήταν σε λειτουργία τους τελευταίους τουλάχιστον επτά μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και πάλι ύστερα από έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε υπαίθριο πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργούσε παράνομο συσκευαστήριο καπνού. Πράγματι, κρυμμένους μέσα σε νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες, οι αστυνομικοί εντόπισαν 14 τόνους χύμα καπνού και μηχανήματα παρασκευής τσιγάρων, ενώ τα πέντε άτομα που βρέθηκαν να ξεφορτώνουν καπνό από την καρότσα ενός φορτηγού συνελήφθησαν.

Το περιστατικό από ό,τι απεδείχθη, αποτελούσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των ερευνών που ξεκίνησαν το 2016 από τη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων διεθνώς.

Οι επικεφαλής του φέρονται να συνδέονται με τη «μαφία» του τσιγάρου σε Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία, και να είχαν υπό τον έλεγχό τους τα πρωτοφανή σε μέγεθος και οργάνωση εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, που ήρθαν στο «φως» και τον Μάιο του 2017 στον Ασπρόπυργο.